Συνταγή Easy Shepherd’s Pie (με κόκκινο κρασί)

Posted on

Δοκιμάστε αυτή την απίστευτη εύκολη συνταγή Shepherd’s Pie με κόκκινο κρασί! Αυτό το νόστιμο άνετο γεύμα φτιάχνεται με χορταστικό κιμά αρνί/μοσχάρι, λαχανικά, γέμιση σάλτσας κόκκινου κρασιού και ολοκληρώνεται με αφράτο πουρέ πατάτας.

Αν ψάχνετε για ένα νόστιμο ανακουφιστικό γεύμα, πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την καταπληκτική συνταγή για Ποιμενική Πίτα! Είναι φτιαγμένο με χορταστική γέμιση αρνιού/μοσχαρίσιου κιμά, λαχανικών, σάλτσα κόκκινου κρασιού και ολοκληρώνεται με κρεμώδη πουρέ πατάτας. Υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις που συγχωνεύονται σε μια κατσαρόλα!

Όπως πολλά από τα άλλα παρηγορητικά γεύματά μου (Κατσαρόλα με μπρόκολο με κοτόπουλο και ρύζι, Κλασική συνταγή παρμεζάνας κοτόπουλου, Η καλύτερη συνταγή τσίλι μοσχαρίσιο, Μπορς με μοσχαρίσιο κρέας, Παλιά μοντέρνα συνταγή γκούλαςκαι πολλά άλλα) αυτή η συνταγή είναι εύκολο να γίνει και θα είναι ένα υπέροχο πιάτο για να ταΐσετε όλη την οικογένειά σας.

Ποιμενική πίτα με πιρούνι σε γκρι μπολ.

Τι είναι η Shepherd’s Pie;

Αυτό είναι ένα κλασικό ιρλανδικό πιάτο παραδοσιακά φτιαγμένο με γέμιση αλεσμένου αρνιού με καρότα και αρακά και ολοκληρώνεται με κρεμώδη πουρέ πατάτας.

Εδώ, στις ΗΠΑ, αυτή η συνταγή γίνεται συνήθως με μοσχαρίσιο κιμά αντί για αρνί και σε αυτή την περίπτωση συνήθως ονομάζεται Cottage Pie.

Ανεξάρτητα από το είδος κρέατος που χρησιμοποιείτε σε αυτή τη συνταγή, είναι ένα εξαιρετικό γεύμα άνεσης για να το σερβίρετε για ένα οικογενειακό δείπνο μια κρύα μέρα.

Υλικά για Shepherd's Pie.

Πως να φτιάξεις αυτή τη συνταγή

Γέμιση βοείου κρέατος

Προθερμάνετε ένα μεγάλο τηγάνι κατάλληλο για φούρνο σε μέτρια/υψηλή φωτιά και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.

Όταν κάνει ζέστη, προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και για 5-7 λεπτά περίπουή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρότα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά επιπλέονμέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα να απελευθερώσει το άρωμα.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Προσθέστε κιμά αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας. Σπάστε το σε μικρότερα κομμάτια και μαγειρέψτε μέχρι να μην δείτε άλλα κόκκινα κομμάτια, περίπου 8-10 λεπτά. Επειτα προσθέτουμε τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για ένα ή δύο λεπτά.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Τώρα μπορούμε προσθέστε κόκκινο κρασί, ζωμό βοδινού, σάλτσα Worcestershire και φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά χαμηλώστε και αφήστε το σιγοβράζουμε ακάλυπτα για περίπου 25-30 λεπτάανακατεύετε κατά διαστήματα.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Όταν έχει σχεδόν τελειώσει, προσθέστε τον κατεψυγμένο αρακά και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Πατάτες πουρέ

Μπορείτε να φτιάξετε αυτό το εξάρτημα σε χύτρα ταχύτητας, χρησιμοποιώντας τη συνταγή μου για Στιγμιαίος πουρές πατάτας ή να το φτιάξετε στη σόμπα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τις σκεπάζουμε με νερό.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Το αφήνουμε να βράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι πατάτες. Στραγγίζουμε τα υγρά και προσθέτουμε το βούτυρο.

Χρησιμοποιώντας έναν πουρέ πατάτας, πολτοποιήστε τις πατάτες και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα μέχρι την επιθυμητή συνοχή. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Συγκεντρώνουν

Προθερμάνετε το φούρνο στους 425°F.

Εάν χρησιμοποιείτε τηγάνι ασφαλές για φούρνο, αφήνουμε μέσα τη γέμιση και από πάνω ρίχνουμε τον πουρέ πατάτας σε ομοιόμορφη στρώση. Αν το τηγάνι σας δεν είναι ασφαλές για φούρνο, μεταφέρετε τη γέμιση σε μπεν μαρί ή κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω τις πατάτες.

Μεταφέρετε το τηγάνι ή την κατσαρόλα στο φούρνο και ψήστε στους 425°F για περίπου 20 λεπτάμέχρι να φουσκώσει η γέμιση.

Επεξεργαστείτε φωτογραφίες για το πώς να φτιάξετε την Shepherd's Pie.

Συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα

  1. Για μείωση του χρόνου προετοιμασίας και μαγειρέματος, μπορείτε να ξεκινήσετε με το βράσιμο των πατατών. Όσο ψήνονται, αρχίστε να δουλεύετε τη γέμιση του κρέατος. Και οι πατάτες και η γέμιση πρέπει να γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα. Έτσι, απλώς λιώστε τις πατάτες, από πάνω το κρέας και ψήστε. Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.
  2. Βεβαιωθείτε ότι δώστε αρκετό χρόνο για να μειωθεί η σάλτσα να έχουμε παχύρρευστο γευστικό σάλτσα. Δοκιμάστε το μερικές φορές για να δείτε αν χρειάζεται προσαρμογές ή καρυκεύματα.
  3. Όταν συναρμολογείτε το πιάτο, το προτιμώ ψήστε το αντί να ψηθείοπότε έχει αρκετό χρόνο για να ενώσει τις γεύσεις.

Επιλογές και αντικαταστάσεις

  • Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρασί, απλώς αντικαταστήστε το με περισσότερο ζωμό βοείου κρέατος. Η γεύση θα είναι λιγότερο έντονη αλλά και πάλι νόστιμη. Δοκίμασα να φτιάξω και αυτή τη συνταγή με σπιτικό ζωμό κοτόπουλου. Έχει πολύ πιο ελαφριά γεύση αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί αρκετά καλά.
  • Αν θέλετε περισσότερα λαχανικά σε αυτό το πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά την ίδια στιγμή που θα βάζατε κατεψυγμένα μπιζέλια.
  • Μερικές φορές, μου αρέσει να πασπαλίζω με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κοφτερό τσένταρ πάνω από τον πουρέ πατάτας και μετά να ψήνω, σε αυτή την περίπτωση θα έχετε μια ωραία τυρώδη χρυσαφένια κρούστα.
  • Αν δεν μετράτε τις θερμίδες και θέλετε πιο πλούσιες και κρεμώδεις πατάτες, μπορείτε να προσθέσετε λίγη παχύρρευστη κρέμα ή μισή μισή αντί για γάλα.
Shepherd's Pie σε μια λευκή κατσαρόλα με ένα κουτάλι να βγαίνει.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να το κάνω νωρίτερα;

Ναί! Μπορείτε να φτιάξετε τη γέμιση κρέατος και τον πουρέ μια μέρα πριν και να το βάλετε στο ψυγείο. Όταν είστε έτοιμοι να σερβίρετε, συναρμολογήστε το πιάτο και ψήστε στο φούρνο.

Πώς να αποθηκεύσετε;

Μεταφέρετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο και βάζετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Μπορείτε να το ξαναζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων ή να το βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο και να το ψήσετε στους 350°F για περίπου 10-15 λεπτά.

Ποιμενική πίτα σε λευκή κατσαρόλα.

Εσείς φτιάξατε αυτή τη συνταγή;;! Θα ήθελα να μάθω πώς έγινε! αφήστε ένα σχόλιο και μια βαθμολογία παρακάτω👇 σας ευχαριστούμε!

Ποιμενική πίτα σε λευκή κατσαρόλα.

Εκτύπωση συνταγής

Εύκολη συνταγή για ποιμενική πίτα

Δοκιμάστε αυτή την απίστευτη εύκολη συνταγή Shepherd’s Pie με κόκκινο κρασί! Αυτό το νόστιμο άνετο γεύμα φτιάχνεται με χορταστικό κιμά αρνί/μοσχάρι, λαχανικά, γέμιση σάλτσας κόκκινου κρασιού και ολοκληρώνεται με αφράτο πουρέ πατάτας.

Χρόνος προετοιμασίας15 λεπτά

Ωρα μαγειρέματος1 hr

Συνολικός χρόνος1 hr

Σειρά μαθημάτων: Δείπνο, κυρίως πιάτο

Κουζίνα: Αμερικανός

Μερίδες: 6 μερίδες

Θερμίδες: 735kcal

Συγγραφέας: Η Κουζίνα της Βερόνικας

Συστατικά

Υλικά για πουρέ πατάτας:

Οδηγίες

Πλήρωση

  • Προθερμάνετε ένα μεγάλο τηγάνι κατάλληλο για φούρνο σε μέτρια/υψηλή φωτιά και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο.

  • Όταν είναι ζεστό, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και για περίπου 5-7 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρότα και μαγειρέψτε για επιπλέον 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να βγάλει το άρωμα.

  • Προσθέστε κιμά αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας. Σπάστε το σε μικρότερα κομμάτια και μαγειρέψτε μέχρι να μην δείτε άλλα κόκκινα κομμάτια, περίπου 8-10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για ένα ή δύο λεπτά.

  • Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε κόκκινο κρασί, ζωμό βοδινού, σάλτσα Worcestershire και φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ακάλυπτο για περίπου 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

  • Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε τον κατεψυγμένο αρακά και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Πατάτες πουρέ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους και τις σκεπάζουμε με νερό.

  • Το αφήνουμε να βράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι πατάτες. Στραγγίζουμε τα υγρά και προσθέτουμε το βούτυρο.

  • Χρησιμοποιώντας έναν πουρέ πατάτας, πολτοποιήστε τις πατάτες και προσθέστε σταδιακά το γάλα μέχρι την επιθυμητή συνοχή. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.

Συγκεντρώνουν

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 425°F.

  • Εάν χρησιμοποιείτε τηγάνι κατάλληλο για φούρνο, αφήστε τη γέμιση και προσθέστε τον πουρέ πατάτας σε ομοιόμορφη στρώση. Αν το τηγάνι σας δεν είναι ασφαλές για φούρνο, μεταφέρετε τη γέμιση σε μπεν μαρί ή κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνετε από πάνω τις πατάτες.

  • Μεταφέρετε το τηγάνι ή την κατσαρόλα στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η γέμιση.

Σημειώσεις

Κρασί. Προτιμώ να χρησιμοποιώ Cabernet Sauvignon, όπως Δόλωμα (χωρίς χορηγία). Δεν είναι ακριβό και μπορείτε να πιείτε το υπόλοιπο κρασί.
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρασί, απλώς αντικαταστήστε το με περισσότερο ζωμό βοείου κρέατος. Η γεύση θα είναι λιγότερο έντονη αλλά και πάλι νόστιμη. Δοκίμασα να φτιάξω και αυτή τη συνταγή με σπιτικό ζωμό κοτόπουλου. Έχει πολύ πιο ελαφριά γεύση αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί αρκετά καλά.
Αν θέλετε περισσότερα λαχανικά σε αυτό το πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά την ίδια στιγμή που θα βάζατε κατεψυγμένα μπιζέλια.
Πώς να αποθηκεύσετε; Μεταφέρετε τα υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο και βάζετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Μπορείτε να το ξαναζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων ή να το βάλετε σε προθερμασμένο φούρνο και να το ψήσετε στους 350°F για περίπου 10-15 λεπτά.

Θρέψη

Σερβίρισμα: 1σερβίρισμα | Θερμίδες: 735kcal | Υδατάνθρακες: 48σολ | Πρωτεΐνη: 34σολ | Λίπος: 44σολ | Κορεσμένο λίπος: 18σολ | Χοληστερίνη: 129mg | Νάτριο: 507mg | Κάλιο: 1525mg | Ινα: 5σολ | Ζάχαρη: 6σολ | Βιταμίνη Α: 3954IU | Βιταμίνη C: 25mg | Ασβέστιο: 106mg | Σίδερο: 6mg

Εσείς φτιάξατε αυτή τη συνταγή;Θα ήθελα να μάθω πώς έγινε! Παρακαλώ ενημερώστε με αφήνοντας μια κριτική παρακάτω. Ή τραβήξτε μια φωτογραφία και μοιραστείτε τη στο Instagram. φροντίστε να μου βάλετε tag @veronikaskitchen.